23 grudnia 2013

MENU ŚWIĄTECZNE DLA NAJMŁODSZYCH



Chcecie aby wasze maluszki w święta również spróbowały jakiś wyjątkowych potraw- Znam kilka przepisów!

Zamiast pierogów z kapustą i grzybami… pierogi szpinakowe! (po 11. miesiącu.)
Niestety maluszki przed ukończeniem 3 roku życia nie powinny jeść pierożków z grzybami i kapustą, ale możemy zastąpić je pysznymi pierożkami szpinakowymi- do tego szpinak to samo zdrowie :)
½ szklanki Kleiku kukurydzianego
1 i ½ szklanki mąki, łyżeczki oleju, wody, 
150g ugotowanego i utartego szpinaku oraz jednego jajka.

Kleik uzupełnij wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), wymieszaj, dodaj olej i mąkę, zagnieć ciasto. Następnie je rozwałkuj, uformuj placuszki. Na każdy placuszek połóż szpinak utarty z jajkiem i zaklej. Wrzuć na wrzącą wodę i gotuj ok 5-8 minut, aż do wypłynięcia pierożków. Pierożki najlepiej podawać świeżo ugotowane.
 
 Bigosik warzywny dla najmłodszych ( po 1 roku życia)

40 dag ziemniaków,
35 dag marchwi,
35 dag białej kapusty,
10 dag cebuli,
10 dag selera,
½ łyżki mąki i ziół do smaku.
Obierz ziemniaki, marchew i seler, umyj i pokrój w grubą kostkę. Kapustę i cebulę oczyść i pokrój w piórka. Warzywa wymieszaj z przyprawami, zalej niewielką ilością wody i ugotuj. Następnie dodaj zioła i wszystko zagotuj.

Mięsne placuszki zamiast pieczonych mięs czy wędlin ( po 10miesiącu)

2 łyżeczek wody,
1 łyżeczki kaszki zbożowej,
3 czubatych łyżek mielonego, gotowanego indyka, ewentualnie mąki ryżowej.
Kaszkę połącz z wodą, dodaj mięso i zagnieć. Z masy uformuj 6 małych płaskich kotlecików. Można obtoczyć je w mące ryżowej. Kotleciki możesz upiec w piekarniku. Porcja na jeden obiadek dla dziecka po 10. miesiącu życia to 1-2 takie kotleciki, a do tego jarzynki. Możesz podać np. brokuły lub marchewkę  w słoiczku.


Rybka po grecku
(powyżej 1 roku) 


 Przepis na około 3 porcje. 
1 jajko, 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 
4 marchewki, 
3 łyżki mąki gaham, 
3 sztuki mintaja (może być inna ryba np.: tilapia), 
oliwa do smażenia, 
pietruszka 2 sztuki, 
1 por, 
szczypta soli i pieprzu czarnego.
 

 Rozmroź filety. Obtocz rybę w jajku następnie mące i usmaż na patelni. Możesz rybę popsuć na małe kawałki. Przełóż rybę na talerz. Jak ryba nieco ostygnie, sprawdź czy nie ma ości. Obrane warzywa pokrój na grubej tarce lub pokrój w robocie. Następnie warzywa wrzuć na patelnię po rybie, smaż pod przykryciem przez około 10 minut. Pod koniec smażenia możesz dodać przyprawy i koncentrat.
Na rybie połóż warzywa lub wszystko razem wymieszaj.


Ryż z jabłkami 


1/4 szklanki suchego ryżu
2 uprażone jabłka
szczypta cynamonu 

pół szklanki soku jabłkowego
pół łyżki masła

Przygotowanie:
Sok i  wodę gotujemy, dodajemy ryż i dusimy pod przykryciem aż napuchnie, ewentualnie dolewając wody.
Do ryżu dodajemy jabłka. Doprawiamy cynamonem.
Dodajemy masło i gotujemy razem około 5 minut. Podajemy udekorowane musem.

Jeśli chcemy aby ryż był bardziej sycący lub zastąpił mleczny posiłek, gotujemy go na soku i mleku modyfikowanym.

Na deser pieczone jabłko z cynamonem (po 10 miesiącu)


Prosty przepis na niecodzienny deser pachnący świętami. 
Jabłko w całości układamy na blasze. Odcinamy wierzch i posypujemy cynamonem. Pieczemy w piekarniku  do uprażenia (ok.15 min)


!!!!!!!!SMACZNEGO!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz